Deurdweilers Biografie - foto's van vroeger tot nu
Sinds november 1991 heeft Angeren een heus dweilorkest!         
 
Het schoolcarnaval was het toneel van het eerste optreden van De Deurdweilers. Als kleine blagen stonden ze toen al vol overgave te toeteren. Sommigen hadden nog geen jaar muziekles maar de pret was er zeker niet minder om!
 
Nu, ruim 20 jaar later, vormen De Deurdweilers een alom gerespecteerd en bekend (dweil)orkest. 
 
Inmiddels is er een derde CD uitgegeven, zijn ze enkele malen live bij Radio 3 te horen geweest en  waren er tv-optredens te zien bij o.a. SBS6, TROS, Nickelodeon en MaxTV.Op festivals vallen ze, dankzij hun nog immer aanwezige enthousiasme, flitsende optredens en prima muzikale prestaties regelmatig in de prijzen! Ook voor andere festiviteiten zoals de Nijmeegse Vierdaagse of ter afsluiting van de Drie Dwaze Dagen in de Bijenkorf in Arnhem, wordt het orkest regelmatig gevraagd. Zelfs in Frankrijk is Angeren inmiddels bekend dankzij een optreden in 1999.Optredens van De Deurdweilerszijn een lust voor oor en oog! Origineel, modern en afwisselend repertoire in combinatie met een verrassende en vaak spectaculaire presentatie.          

Uitgebreide biografie

Ontstaan

In november 1991 vond een of ander figuur het nodig om met het carnaval op school een boel herrie te maken op zijn trompet. Omdat hij niet alleen voor paal wilde staan vroeg hij nog een paar andere basisschoolkindjes erbij.
En TADAAAA, de Deurdweilers waren geboren!!!
Niet iedereen was er blij mee. Er werd geoefend bij de kinderen thuis waar pa en ma ineens 10 van die herrieschoppers hadden in plaats van 1. Desondanks kregen ze veel steun van hun ouders. “Jezus, wat hard!” en “Potverdorie, nooit geweten dat er zoveel geluid uit een klarinet kwam” waren de opbeurende woorden van de mensen die hen nota bene zelf op de wereld hebben gezet.

Na maanden van oefenen was dan eindelijk de grote dag aangebroken: Het Schoolcarnaval.
Iedereen stond verbaasd te kijken toen daar ineens 10 kinderen van rond de 11 jaar het schoolplein op kwamen lopen met instrumenten in hun hand die ze nauwelijks konden tillen.
Met topnummers als “Uche, uche” en “De Vuilnisman” kregen ze toch de zaal in de polonaise.

Om nog steeds onverklaarbare wijze, vond de Angerense Carnavalsvereniginghet prachtig en vroeg de kleine dweilers ‘s maandags op hun carnavalsavond op te treden. Ook hier waren de mensen helemaal lyrisch over het optreden. Dat had tot gevolg dat de Carnavalsvereniging de dweilers letterlijk de volgende avond uit bed belden met de vraag of ze niet nog eens zo’n show weg wilden geven.

Iedereen was fanatiek genoeg, dus de pyama’s gingen uit en de blauwe kiel ging nog eens aan voor wederom een geslaagd optreden. Voor een enkeling werd het schijnbaar iets te laat, maar het was toch een leuk gezicht…zo’n dweiler met de trompet op schoot slapend tegen een gokautomaat…

Toen kwam er een week na het carnaval een leraar van school naar een aantal Deurdweilers toe of ze niet mee wilden doen met de Bemmelse Dweildag, het grootste dweilevenement ter wereld met zo’n 110 orkesten.
Tja… dat was geen moeilijke vraag. Dus waren de Deurdweilers nog geen 3 maanden later te zien in Bemmel.

Voor de gelegenheid waren de Deurdweilers gestoken in MegaBetuwseKielen.
Het jeugdige dweilorkest trok meer bekijks dan de Nederlands kampioen. Met nummers als “My Bonny is over the Ocean” en “Tulpen uit Amsterdam” konden de vele toeschouwers niet stil blijven staan. Er kwamen steeds meer aanbiedingen voor optredens. De band met de carnavalsvereniging bleef en ook het volgend carnaval traden ze weer op met het schoolcarnaval.

 

De jaren erna

Het repertoire werd uitgebreid en ze gingen naar meer festivals. Er werd mooie kleding aangeschaft en er ging warempel al iemand naar de middelbare school. Na ongeveer altijd als laatste geeindigd te zijn, was daar ineens het jaar 1998. Dat laatste was op zich niet zo verrassend, maar wel de volkomen onverwachte5e plaats op een festival in Lichtenvoorde.
Ondanks de gemiddelde leeftijd van 17 en de nog steeds zeer magere bezetting wist het beste en enige dweilorkest van Angeren zich dus te scharen bij de Top 5 van dat festival.

3 maanden later werd er weer een festival bezocht en daar werden ze zelfs 2e met nog geen anderhalf punt verschil. Ook hier weer een hoge klassering dankzij het grote enthousiasme dat ze uitstraalden.

 

Overal succes!

Het jaar daarop werden alle verwachtingen wederom overtroffen en eindigde het dweilorkest zelfs op de4e plekin Lichtenvoorde. De snelle groei en de spetterende optredens hebben er mede voor gezorgd dat De Deurdweilers een graag gezien orkest is op uiteenlopende gelegenheden. Daarna ging het hard…

Dankzij het medium dat ze internet noemen en omdat De Deurdweilers een van de eerste dweilorkesten op internet waren, stroomden de aanbiedingen helemaal binnen. Naast hele leuke optredens op o.a. de Ballonfiesta in Barneveld, de Nijmeegse 4-daagse en een optreden met “De Zingende Fresia’s” zijn ze ook nog eens 2 dagen naar Frankrijk geweest.

In september 2000 werden De Deurdweilers beloond met een 1e prijs op een festival in Zevenaar!
Inmiddels moet ca. 80% van het aantal aanvragen voor optredens afgezegd worden, vanwege de drukte.

 

Thema’s en een eigen Fanclub

Om telkens weer met nieuwe en leuke dingen voor de dag te komen kiezen ze regelmatig een nieuw thema. Zo hadden ze in 2000 een heel Grease-thema gehanteerd compleet met kleding, caddillac en muziek uit Grease.

Na aanleiding van de successen

van De Deurdweilersis er in januari 2000 een

fanclubopgericht voor De Deurdweilers: De Deurdweilers Fanclub. Deze fanclub heeft inmiddels al meer dan 200 leden.

 

Radio debuut 

Het eerste radiodebuut van dit dweilorkest was op 19 oktober 2000. LIVE in de Radio3 studiospeelde ze in het populaire programma “Stenders Vroeg” waar dagelijks meer dan een half miljoenmensen naar luisterden. Hier hebben ze een zelfgeschreven polonaiseversie van de nummer 1 hit van Krezip “I Would Stay” gespeeld. Daarna was het een gekkenhuis.

Meer dan 500 bezoekers op de internetsite, vele verzoeken om de muziek door andere dweilorkesten, telefoontjes of er cd’s van waren en het nummer is inmiddels nog enkele keren op radio3 (de best beluisterde zender van NL) en andere radiostations gedraaid.

 

CD’s

Toen konden De Deurdweilers niet anders, of er moest wel een CD komen. Na druk overleg is er voor gekozen om een album uit te brengen met een 16 nummers erop.

Met behulp van enkele geldschieters is de CD op 9 en 23 december 2000 opgenomen in de Silvox-studio in Silvolde waar o.a. ook ‘SKIK‘ en ‘Boh Foi Toch‘ hun cd’s opnemen. Het is een CD geworden met voor elk wat wils, van enkele popnummers zoals “Que Si, Que No“, “Break Away” en een aantal spetterende nummers uit “Grease” tot echte meezingers als “Oh oh Den-Haag” en “Rood zijn de Rozen“. Natuurlijk zal de polonaiseversie van “I Would Stay” niet ontbreken, want hier wilden de Deurdweilers landelijk mee doorbreken.

Een echte klapper is I Would Stay niet geworden, wel hebben ze veel landelijke aandacht gekregen hierdoor. Met de cd-presentatie kwamen we op SBS6 bij Hart van Nederland, draaiden diverse radiostations regelmatig de cd en kwamen er meer aanvragen van radio en TV stations binnen.

Het succes werd doorgezet en dit resulteerde in een volgende cd.

 
CD 2
Drie jaar na het succes van de eerste CD moest er een tweede komen om te laten horen dat het orkest inmiddels vooruit was gegaan. ’t Dak d’r af werd uiteindelijk in 2004 onder een grote publieke belangstelling gepresenteerd in het Dorpshuis in Angeren.

 

CD nummer 3

Maar liefst 8 jaar moest er weer gewacht worden op een vervolgcd. Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan in 2012 kwam er een 3e cd welke live werd opgenomen in het Dorpshuis in Angeren. Tijdens de Bemmelse Dweildag werd deze voor het eerst gepresenteerd.

 

De recentere jaren  

Inmiddels genieten De Deurdweilers al enkele jaren landelijke bekendheid. Elke maand ontvangen ze een flink aantal uitnodigingen om te komen spelen. Zo waren ze in het recente verleden te gast bij o.a. Radio 3FM, Nickelodeon, de Profronde van Almelo, de Comebackshow van MaxTV, de Drie Dwaze Dagen van de Bijenkorf, Radio Veronica en SBS6 (Hart van Nederland).

In 2004 eindigden ze op de 4e plaats op het Nederlands Kampioenschap in Bemmel, werden ze 3e in Heerenveen en wonnen ze zowel de publieksprijs als het overall-klassement in Zevenaar.

In 2005 wonnen ze de Napaosblaos in Nistelrode en werden ze 3e op het Open Nederlands Kampioenschap in Bemmel. Ook versloegen ze in Prinsenbeek dat jaar de regerend Nederlands kampioen de Stadse Bloazers.

2006 was ook een mooi jaar voor de Deurdweilers. Ze wonnen de festivals in Ugchelen, Nistelrode en Zevenaar. Als klap op de vuurpijl eindigden ze als 2e op het Open Nederlands Kampioenschap in Bemmel.

2007 bracht en gaat ook weer prachtige dingen brengen. Zo stonden ze onder andere in maart in het voorprogramma van Guus Meeuwis in Didam en kwamen ze tijdens de dolle dagen in Hart van Nederland met hun optredens in het centrum van Oeteldonk (Den Bosch) tijdens de optocht.
Nederlands Kampioen!
Ook werd er in juni 2007, voor de 15e keer alweer, deelgenomen aan de Bemmelse Dweildag. Na de jaren ervoor de eerste plaats steeds dichter te zijn genaderd gingen we deze editie, met onze Amerika show, met de EERSTE prijs aan de haal. Geweldig! En door deze zege mogen we ons de Nederlands Kampioen Dweilorkesten noemen!

2008 was een jaar van dubbele indrukken. Aan de ene kant ben je als Nederlands Kampioen trots op je show en wil je die aan iedereen laten zien! Aan de andere kant wil het orkest ook in 2008 goed voor de dag komen en werd een nieuw thema bedacht en ook hiervoor moest flink geoefend worden. Een repetitieweekend, deelname aan de dweildagen in Groenlo en Tiel, en de nodige extra repetities moesten de muzikanten op een nog hoger niveau brengen dan vorig jaar. Want winnen is 1 ding, consolideren is een andere uitdaging. In juli werd Dweilorkest de Deurdweilers uitgenodigd om mee te doen aan het Nationaal Kampioenschap Dweilorkesten in Voorthuizen. Hier werd het plein op zijn kop gezet met de Amerika en de Vliegshow, waarmee ook de 1e plaats in de wacht gesleept werd.  

Na de vliegshow volgde een thema “vuur” waarin het orkest gehuld in brandweerpakken vlamde op menig festival. “Cijfers” werd het thema in 2010 met nummers als “Mambo nr 5”, “One” en “s nachts na tweeen” werd weer menig festival en feest opgeluisterd. In 2011 werd het tijd om er nog een schepje bovenop te doen: Pink Party werd de naam van het thema. Oftewel, foute roze muziek. De honderd meter lange polonaise van roze hoedjes door Bemmel staat nog bij iedere Deurdweiler op het geheugen gegrift.

2012 was een zeer druk jaar. Het jaar begon zoals altijd met het carnavalsseizoen gevolgd door het jubileumfeest t.g.v. 20 jaar Deurdweilers met een heuse spelshow en natuurlijk de uitreiking van De Gouden Duim. Daarna moest alle aandacht op de muziek voor de CD “20+ maar wel vet” gericht.  Die CD was nog maar net opgenomen of er bleken ineens nog maar 2 repetities voor de Bemmelse Dweildag. In allerijl werden er nog wat extra repetities ingepland en zo verschenen de DJ’s van Deurdweilers FM toch goed voorbereid op de dweildag der dweildagen.

Naast de muzikaliteit is ook het showelement zeer belangrijk. Het doel is altijd de zaal of kroeg volledig op z’n kop te zetten. Vandaar dat de fans sinds enkele jaren de volgende slogan voor de Deurdweilers hebben bedacht: “Het is pas feest als De Deurdweilers zijn geweest…!